A Brief Account of Homoeopathic Approach to Fight COVID-19 Disaster - Rath, Padmalaya; Jana, Shib Narayan (Homœopathic Links, 2021)
Rampen zijn een betreurenswaardig en onlosmakelijk deel van de beschaving. Hoewel rampen niet volledig kunnen worden voorkomen, kunnen de gevolgen ervan zodanig worden geminimaliseerd dat er zo weinig mogelijk mensenlevens en eigendom verloren gaan en de situatie zo snel mogelijk weer normaal wordt. In veel gevallen kunnen de gevolgen tot nul of verwaarloosbaar worden teruggebracht als voldoende inspanning aan de dag wordt gelegd. Epidemische ziekten worden ook als rampen beschouwd. Homeopathie is een medisch therapeutisch systeem dat beweert doeltreffend te kunnen ingrijpen bij epidemieën. Elk geneeskundig systeem dat aanbiedt in te grijpen bij een epidemie moet worden omarmd. Epidemieën hebben zich in het verleden niet alleen in India maar ook in andere landen voorgedaan, zoals cholera, de Aziatische griep, de Spaanse griep, het ernstig acuut respiratoir syndroom en de vogelgriep. Wanneer een epidemie zich in een groter geografisch gebied verspreidt en een groot aantal mensen treft, spreekt men van een pandemie. Coronavirusziekte 2019 (COVID-19) is een pandemie die in december 2019 begon. Homeopathische geneeskunde claimt een effectieve behandeling te hebben bij epidemieën. Er lijkt echter nauwelijks moeite te zijn gedaan om de beperkte gedocumenteerde studies over epidemieën samen te vatten die de positieve resultaten van de homeopathie zodanig consolideren dat beleidsmakers serieus kunnen nadenken over het feit dat homeopathie kan worden ingezet om epidemische ziekten te bestrijden. In dit artikel worden gegevens verzameld aan de hand van bestaande gepubliceerde artikelen over casuïstiek in peer-reviewed tijdschriften waarin de toepasbaarheid van homeopathie bij epidemieën/pandemieën en in COVID-19 wordt beoordeeld. Vanuit deze beoordeling is het vinden van geschikte oplossingen een noodzakelijke stap in de richting van preventie en behandeling van epidemische ziekten.
Keywords: COVID-19; disaster; epidemic; homoeopathy; pandemic